A meleg időszakban fokozódó hőmérséklet az állatokat is arra kényszeríti, hogy változtassanak hőháztartásukon. Ez, az esetek túlnyomó többségében azonban nem ideális. Ezért bemutatunk három módszert arra, hogyan vehetjük fel a kesztyűt a hőstressz elleni harcban.

 

  1. Hőszigetelés és permetezés

Az épület megfelelő hőszigetelése kulcsfontosságú kérdés. Tetőre, a szórt poliuretán hab javasolt, hiszen kiemelkedő hőszigetelő tulajdonsága mellett, hézagmentesen, első rangú vízzáróként is funkcionálhat a tetőszerkezetben vagy a falakban. A szigetelőhab nagy előnye, hogy ellenáll a penésznek és a gombák káros hatásainak. A szigetelés mellett fontos az állatok hűtése, amit a leggyarkabban vízpermetezéssel oldanak meg. Gazdaságos, de kevésbé hatékony megoldás, mint a következők.

  1. Ventilátorok felszerelése

A szakszerűen megépített istállók, bizonyos mértékű természetes szellőzést biztosítanak az állatok részére. Az esetek többségében azonban, a jószágok számára ideális mikroklíma megteremtéséhez kiegészítő hűtőberendezések telepítésére is szükség van. Ventilátorok alkalmazása például olyan helyeken javasolt, ahol csekély a légmozgás mértéke. Az 5000-10000 köbméter/óra légszállítással bíró ipari ventilátorok már kellemes környezetet biztosítanak az állatartások számára. Az ilyen mesterséges szellőztetéssel mind a hőmérséklet, mind pedig a páratartalom csökkenthető, azonban figyelni kell arra, hogy a légsebesség ne haladja meg a kritikus értéket. Egyik állat sem szereti a huzatot.

  1. Léghűtők beszerzése

A léghűtő berendezés beszerzése, valószínűleg a legnagyobb egyszeri beruházást igényli a felsoroltak közül, de egyben a hőstressz elleni leghatékonyabb megoldást is ez jelenti. Környezetbarát technológiája révén, a víz egyszerű és természetes párolgási folyamatát használja ki a levegő hűtéséhez. Ennek köszönhetően alacsony az energiafogyasztása és az üzemeltetési költsége is csekély. A nagyobb, hordozható léghűtők akár 20.000 köbméter/óra légszállítással bírnak és több, mint 200 négyzetméteres területet is képesek hűvösen tartani.

A nemzetközi minőségügyi és biztonsági szabványoknak megfelelő MASTER ventilátorok és léghűtők magyar nyelvű gépkönyvvel és CE megfelelőségi igazolással rendelkeznek. A gyártó importőre, az Eurokomax Kft. országos kereskedői és szervizhálózatot épített ki, kereskedő partnereik pedig készséggel állnak minden érdeklődő rendelkezésére.

Forrás: mezolap.hu