A Lengyelországban, Poznań mellett élő Hubert esete megmutatta, hogy mindenki találkozhat a vizes vakolat problémájával, aki téli időszakban végez ilyen munkát.

Hubert egy 120m²-es házat épített családjának. Már szerkezetkész volt az épület, nyílászárók a helyükön voltak, és a belső vakolással is elkészültek december elejéig. Nem volt gond, hiszen a hőmérséklet alkalmas volt a vakolásra, azonban az igazi tél, a hó, a mínuszok csak azután jöttek. Január-február magasságában, az enyhüléssel egyidőben elkezdtek nedvesedni a falak és hatalmas vizes foltok jelentek meg a friss vakolaton.

A friss vakolatnak alapvetően vannak nedvesebb részei, de alacsony külső hőmérséklet esetén minden anyag lassabban szilárdul meg. A belső hőmérséklet körülbelül 8°C volt, amely jelentősen megnehezítette a falak kiszárítását. Sőt, Huberték rosszabb helyzetbe is kerülhettek volna, ha az időjárás kedvezőtlenebbül alakul.

A tulajdonosok ekkor döntöttek úgy, hogy beneveznek egy DH751-es párátlanítóra. Először a legvizesebb szobába rakták a gépet, egy hétig szárították, napi 6-7 liter víz gyűlt össze. Itt fontos megjegyezni, hogy a magasabb hőmérséklet nagyban hozzájárult volna a párátlanítás hatékonyságának javításához. Egyébként is, a 7-8°C a párátlanító készülék működési tartományának legalja, de vizesen mégsem maradhattak a falak.

A DH751-es párátlanító gép a 46 literes napi kapacitását 30°C-os hőmérsékleten, 80%-os relatív páratartalom mellett érheti el. Elektronikus vezérlőpanel és beépített páratartalom-mérő van a gépekben. Egy lámpa kijelzi, ha a víztank megtelt, így kellő időben el lehet távolítani az összegyűlt vizet. A gépeket főleg a befejező, szakipari munkák, felújítások és beázások során használják.

Később, a szárítási idő lerövidítéséhez használtak egy DH25-ös párátlanítót és egy B3,3 elektromos hőlégfúvót is. Pontosan az előbb leírtak miatt, bevett gyakorlat az, hogy párátlanítás esetén hőlégfúvót is alkalmaznak a szakemberek, mivel a melegebb levegő jelentősen felgyorsítja a falak száradását.

A kondenzációs párátlanítókról részletes információ található a készülékek termékoldalain.