Ez a cikk az alapvető különbségeket tisztázza a működési módok, a felhasználási körülmények és a hozzájuk kapcsolódó gépek között.

Az alapvető különbséget maga a fej/tű rezgése jelenti, pontosabban a vibrációt előidéző excenter mozgási módja, hogy miként idézi elő a vibrátor mozgását. Ennek alapján 3 típusba lehet sorolni a gépeket, ami egyfajta - technológiai - fejlődési sorrendet is mutat.

Sűrített levegővel mozgatott betonvibrátorok

Ez a típus, leggyakoribb esetben, egy kisebb pneumatikus motort tartalmaz, – esetleg más hasonló hatást kifejtő rendszert – amely a légnyomást alkalmazva eredményezi az excentertömeg mozgását, így rezgetve a fejet. Mivel nem elektromos hajtású eszközről beszélünk, a pneumatikus vibrátorfejeket azokon az építkezéseken használták, ahol az áram a munkafolyamat során még nem volt bevezetve. Napjainkban már alig-alig találkozunk ilyen típusokkal.

 

ENAR PNU – pneumatikus betonvibrátor fej

 

Mozgó tengelyes/spirálos betonvibrátorok

Nagyjából az elmúlt évtizedben, ez a típus jelentette a legnépszerűbb és leginkább preferált megoldást a beton tömörítéséhez. Felépítése egyszerű, mivel a tengely egyik végén a forgó excenter helyezkedik el a fej belsejében (amely a vibrációt okozza), amit a tengely által, a másik oldalon lévő elektromos vagy belső égésű motor hajt. Körülbelül 11 000 fordulat/perces sebesség vagy frekvencia érhető el vele. Mivel a mechanizmusa nagyon egyszerű, ezáltal kedvező áron beszerezhető, így közkedvelt megoldást jelent. Hátránya, hogy a nem megfelelő betonminőség esetén, valamelyest csökken a rezgési sebessége, így nem tudja kihozni magából a maximumot. A motor karbantartása és a tengely tisztítása, átzsírozása 100 munkaóránként szükséges. Az ENAR DINGO, VIB-BAR és AVMU modelljei ebbe a kategóriába tartoznak, melyek kínálatunkban is megtalálhatóak.

 

ENAR AVMU – mozgó tengelyes, elektromos betonvibrátor motor

 

Elektromos/nagyfrekvenciás betonvibrátorok

Könnyűek, kényelmesek és magas teljesítmény jellemzi őket. A vibrátorfej excentrikáját egy elektromos motor forgatja, szemben az előző típus mozgó vibrátortengelyével, ami itt eltűnik. Megbízható minőségű termékek, és a leghosszabb élettarammal rendelkező betonvibrátorok. A konverter átalakítja az áram karakterisztikáját 200 Hz-re és 42 V feszültségre, hogy létrejöjjön a 12 000 fordulat/perc sebesség, emiatt is hívjuk őket nagyfrekvenciás betonvibrátoroknak. Tény, hogy jóval nagyobb befektetést igényel egy ilyen gép, de megéri, és sokkal kevesebb karbantartást igényelnek, mint a spirálos vibrátorok. Európában jelenleg a betonvibrátorok használatának 70%-át ezek a típusok teszik ki, hatékonyságuk miatt. Ennek megfelelően az EUROKOMAX több fejmérettel kínálja a SPYDER PRO beépített frekvenciaváltós modelleket, a dobozos ENAR AFE modelleket, és az ENAR BOXEL meghajtóegységet.

ENAR AFP – nagyfrekvenciás betonvibrátor fej 

 

ENAR BOXEL – nagyfrekvenciás betonvibrátor meghajtóegység

 

ENAR vibrátorok minden típusra

Az ENAR csoport munkájának és prémium termékeinek kulcsa a rezgés kutatásában és innovációjában található, így mind a 3 típusból, igény szerint, egyaránt többféle megoldást kínál. Az ENAR prémium minőségével garantáljuk a mindenki számára kiemelkedő minőségű munkaeszközöket.

Forrás: https://blog.enargroup.com