A nagy meleg bárhol megnehezítheti a hétköznapjainkat, az irodában, a raktárban, vagy bármilyen mezőgazdasági egységben. Erre pedig megoldást kell találni.

Ilyenkor vetődik fel a nagy kérdés, hogy léghűtőt vagy légkondicionálót érdemes-e vásárolni? Mert nem ugyanaz!

Sokan össze vannak zavarodva, amikor egy hagyományos légkondicionáló és egy léghűtő közül kell választaniuk. Azt már az elején leszögezhetjük, hogy mind a kettő eszköz alkalmas a levegő hűtésére, de mindkét termék más-más előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik. Ahhoz, hogy a legjobb  döntést hozzuk a vásárlásnál, fontos figyelembe vennünk különböző tényezőket, mint a hűtendő terület szellőzését, az üzemeltetési költségeket, a kívánt hőmérsékletet, a levegő minőséget, stb.

A különbségek rövid összehasonlítását lentebb részletezzük, amivel szeretnénk megkönnyíteni a vásárlást.

A léghűtő olcsóbb és környezetbarátabb

Bármennyire is hasonlít egymásra a két eszköz, mégis több ponton különböznek egymástól.
Ha a pénztárcánkat tartjuk szem előtt, akkor nyilvánvaló tényként mondhatjuk, hogy egy léghűtő vásárlásával járunk gazdaságosabban. Egy léghűtő üzemeltetése nem sok energiát vesz igénybe, átlagosan 100-400 watt az energiateljesítménye. Szemben a klímaberendezés normál energiateljesítménye 1000 watt körül mozog, emiatt nagyobb fenntartást is igényel.

Tehát, a léghűtők nem olyan erősek, de sokkal olcsóbbak és több energiát takarítanak meg, mint a klímaberendezések, ezáltal a környezetet is jobban védik. Plusz, a léghűtés folyamatához is a víz természetes párolgási folyamatát használja ki.
Mivel a klímaberendezések korábbi verziói ózonréteget károsító vegyi anyagokat bocsátottak ki a légkörbe, a technológia fejlesztésére volt szükség. Ennek eredménye, hogy napjainkban már több környezetkímélő eszköz kerül a piacra, mint jó pár éve.
A légkondik régi modelljei káros CFL-ket használtak hűtőközegként, amik kifejezetten egészségtelenek a környezetünkre nézve, viszont az újabb modellek, ma már R22 típusú hűtőközeget használnak, amelyek sokkal biztonságosabbak minden szempontból. Ha a légkondi mellett tesszük le a voksunkat, ennek mindenképpen érdemes utána járni.

Nincs szükség szakmai segítségre a léghűtő telepítésénél

A hordozható léghűtők nem igényelnek szakmai segítséget, ellentétben a légkondikkal, ahol a telepítésnél és az első üzembe helyezésnél is indokolt a szakember jelenléte (kivétel mobilklíma). 
Ablak klímánál például tökéletesen kell illeszkedjen a készülék az ablakhoz, a felhasználói hiba nem megengedhető vagy a split klímák esetében, gondoskodni kell a megfelelő átfúrásokról. 
A léghűtők folyamatos karbantartást igényelnek, például a tartályban lévő víz feltöltése
Ez a léghűtők legnagyobb hátránya. A hibátlan működéshez, először fel kell tölteni vízzel a léghűtőt, majd minden alkalommal ha kifogy, megismételni ezt. A másik lehetőség, hogy egy tömlő segítségével rákötjük a gépet a hálózati vízellátásra. Ugyanakkor a klímaberendezések nem igényelnek napi karbantartást. Legfeljebb egy év alatt kétszer kell elvégezni a karbantartást vagy szakembert hívni.

A léghűtők nem hatékonyak a magas páratartalmú helyeken

A léghűtők nem működnek hatékonyan a magas páratartalmú vagy part menti területeken. Ennek a legfőbb oka az eszköz működési módja.  A léghűtők alapvetően párásítják, vízzel töltik meg a levegőt, viszont a magas páratartalmú helyeken a levegő már alapvetően magas páramennyiséget tartalmaz, így nincs hely további víz számára. Emiatt a léghűtő nem dolgozik annyira hatékonyan a magas páratartalmú területeken. Ilyen párás környezetben a légkondicionáló, kompresszor technológiájának köszönhetően hatásosabban tud üzemelni.

A léghűtők friss levegőt szállítanak

A léghűtők működésükből adódóan elősegítik a levegő tisztítását, frissítését, míg a klímaberendezések - működésükből adódóan - nem büszkélkedhetnek légfrissítő hatású tulajdonsággal. Sőt, a léghűtők beépített szűrője miatt az asztmás betegek számára is kedvezőbb, míg egy légkondíciónáló esetében külön baktérium szűrőket kell vásárolni, ami értelemszerűen extra költséget is jelent.
További kérdés esetén kérjük, keresse munkatársainkat!

 

Tulajdonság Hordozható léghűtő Légkondícionáló/Mobilklíma
Ár Gazdaságos Drága
Üzemeltetési költség Alacsony Magas
Telepítési költség Nincs Van
Napi karbantartás Igen Nem
Környezetbarát Igen Nem
Friss levegő Igen Nem
Magas páratartalmú terület Nem Igen