A polisztirolt alkotó sztirol egy színtelen, kellemes szagú, erősen színtörő folyadék, úgynevezett telítetlen oldalláncú aromás szénhidrogén. Benzoefa, és hasonló, meleg éghajlaton élő fák gyantájából nyerik ki. A víz nem, ám különböző vegyi oldószerek kiválóan oldják. A lenti videóban azt láthatjuk, hogyan reagál a polisztirol, ha acetonba áztatják - bár első látásra úgy tűnik, hogy a nikecell feloldódik, valójában  nem ez történik: az aceton hatására csak a hosszú polimer szálak oldódnak fel, így a köztük rekedt levegő kiszabadul, a polisztirol pedig apró darabokra esik szét.

Létezik azonban valami, ami az emberi fogyasztásra alkalmatlan anyagot mindenféle mellékhatás nélkül képes eltüntetni: megfigyelték, hogy a lisztkukacoknak semmi bajuk nem  lesz, ha megeszik a polisztirolt, így vélhetően a jövőben nagy szerepet játszanak majd a műanyagok hulladékgazdálkodásában.

Kiváló fizikai tulajdonságai miatt a polisztirolt a hőszigetelésen kívül használják még hűtőtáskák, bukósisakok és védőeszközök előállítására, készülhetnek belőlük poharak, tányérok és tartódobozok is. A hőszigetelésre is használt nikecellapokat kemény, fehér sztirolgyöngyöcskékből készítik: ezeket előhabosítás során gőzzel kezelik, amitől megpuhulnak, a meleg hatására pedig felfúvódnak. Nyomáskiegyenlítődés során a gömbökbe levegő diffundál, amitől megnő a térfogata. Az így kapott anyagot pihentetik, majd újabb gőzölés után tömbösítik.

Miért érdemes a megmunkálásához az EUROKOMAX polisztirolvágó gépet használni?
A polisztirol hőre lágyuló anyag, azaz nagy hőmérséklet hatására elpárolog - polisztirolvágó gépeink pedig épp ezt a tulajdonságát használják ki: bárhol könnyen  felállíthatóak, és 3-4 másodperc alatt vágásra készek. A 230V/50 Hz-es hálózatról üzembe helyezett gépek vágószála 250-350 °C-os hőmérsékleten működik, ezzel a hőfokkal pedig elpárologtatva, anélkül képes a polisztirolt vágni, hogy a vágószál fizikai kapcsolatba kerülne a habanyaggal. Az EUROKOMAX polisztirolvágóival pontos illeszkedést érhet el, beállíthatja a vágási mélységet és a kalibrált vonalzók és szögmérők is segítik a minél precízebb munkát. Eszközeink segítségével egyszerűen, hatékonyan és tisztán munkálhatja meg a polisztirollapokat, előjelölés és szemetelés nélkül.

A polisztirolvágókat érdemes rendszeresen karbantartani, ezáltal a vágószálak és a gép élettartama is lényegesen megnő. A lenti videóban több módszert is bemutatunk a polisztirolvágó tisztítására.