Akár a forró éghajlat, akár a hőigényes gyártási folyamatok miatt, az ipari méretű gyártóüzemek gyorsan felmelegednek. A veszélyeken és a kényelmetlenségen túlmenően, a magas hőmérséklet a termelékenységet is jelentősen lelassítja. A munkatársak kényelme és egészsége közvetlenül befolyásolja a hatékonyságukat.

A NASA kutatása kimutatta, hogy a hibák és az esetlegesen bekövetkező munkahelyi balesetek, illetve az ebből fakadó jelentős bevételkiesés, exponenciálisan növekednek a hőmérséklet emelkedésével. Az adatok egyértelműen bizonyítják, hogy a hőség negatívan hat a termelékenységre: csökken a koncentrációs szint, ránk tör a fáradtság, szaporodnak a hibák és a munkavállalók kevesebbet teljesítenek. Ez végső soron azt eredményezi, hogy a vállalat jelentős bevételtől esik el. 

A hőstressz, amelyről már korábban írtunk, a munkahelyi ájulások egyik fő oka, és a szervezet megterhelése miatt, hibákhoz és balesetekhez vezet. Negatív hatásai hosszútávon a termelőüzemekbe is bekerülnek. A betegszabadság, a személyzet morálja és a biztonsági aggályok mind-mind tartósan befolyásolják a vállalat általános teljesítményét.

 

Miért olyan érzékenyek az ipari létesítmények a hőre?

Minden munkahely köteles biztonságos munkakörnyezetet teremteni a dolgozói számára. Az éghajlatváltozás egyre nagyobb aggodalomra ad okot, mivel a hőmérséklet világszerte emelkedik. A jogi előírások szigorításával egyre nehezebbé válik a biztonságos és kényelmes munkakörülmények biztosítása a munkavállalók számára.

Az ipari termelő létesítményeknek azonban egyedi kihívásokkal kell megküzdeniük. Egy magas mennyezetű és bonyolult gépekkel körbevett gyártóüzemben a csatornarendszerek, például a légkondicionáló egységek telepítése költséges, vagy sok esetben egyszerűen nem lehetséges. Ilyen esetekben az egyik leghatékonyabb hűtési megoldást a párologtató léghűtők jelentik.

Vannak extrém hőigényes folyamatokkal rendelkező létesítményekben, mint például az autóipar, üveggyártás, péküzemek stb. Csábító lehet viszonylag olcsó megoldásként ipari ventilátorokba beruházni, viszont ezek egyszerűen csak a meleg levegőt mozgatják a térben anélkül, hogy ténylegesen csökkentenék a hőmérsékletet.

 

Miért válassza a párologtató léghűtést?

A mobil párologtató léghűtők telepítési és üzemeltetési költségei lényegesen alacsonyabbak, mint a hagyományos légkondicionálásé, és szinte bármilyen meleg környezetben praktikusak. A párolgás természetes erejét használják ki a tér levegőjének hűtésére. 

A ventilátor forró levegőt szív a nedves hűtőbetéteken keresztül, amelyek vizet szívnak magukba egy tartályból. Amikor a forró levegő áthalad a hűtőbetéteken, a felszínen lévő vízmolekulák elpárolognak, és csökkentik a levegő hőmérsékletét a rendszerben. Majd a hűvös levegőt egy erős ventilátor keringeti a térben. 

A víz elpárolgása során mindig a legnagyobb energiájú / hőmérsékletű részecskék hagyják el először a vizet, ami a hőmérséklet csökkenését okozza. Ez azt jelenti, hogy minél melegebb a tér levegője, annál több víz képes elpárologni, és annál hatékonyabbá válik a hűtési rendszer. Más szóval, akkor növelhető a hűtés hatásfoka, amikor a legnagyobb szükség van rá.

 

A Master készülékek, beleértve a BC341 modellt is az alábbiakat kínálják:

  • kimagasló légmennyiség (30.000m³/h) a nagy munkaterületek hűtéséhez
  • nincs szükség szerelésre vagy csatornázásra
  • alacsony energiafogyasztás - 1,3 kW
  • hordozhatóság a különböző területek lehűtéséhez

A pont-hűtés előnye

A Master hordozható egységeivel az ipari gyártóüzemek képesek szűkebb helyre fókuszált hűtést alkalmazni, hogy a hideg levegőt azokra csak azokra a területekre juttassák, ahol a személyzet dolgozik. Így nem pazarol energiát az üres terek hűtésére is. Ez különösen akkor hasznos, ha az épület nagy részét raktározásra használják.

A mobilitás előnye, hogy rugalmasságot biztosít a személyzet számára, hogy szükség esetén áthelyezhessék a hideg levegő-ellátást biztosító léghűtő berendezést. 

 

Forrás: danthermgroup.com